Жан Моне Кафедра: Політика, регулювання та кращі практики зі сталого виробництва та споживання харчових продуктів у Європейському Союзі

Жан Моне Кафедра:
Політика, регулювання та кращі практики
зі сталого виробництва та споживання харчових продуктів
у Європейському Союзі

Національний університет харчових
технологій,
Київ, Україна

Україна має величезний потенціал виробництва продуктів харчування та володіє близько 25% світових запасів чорноземів, і є першим експортером соняшникової олії та другим експортером кукурудзи по всьому світу. Однак, стійкість систем сільського господарства та виробництва харчових продуктів в Україні є досить низькою. Близько 70% територій країни використовуються для сільського господарства, але його ефективність є низькою порівняно з кращими європейськими практиками. Також, українські технічні регламенти щодо харчових продуктів та сільськогосподарської продукції не відповідають вимогам Європейського Союзу. Згідно з Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна повинна гармонізувати національні регламенти до стандартів та регламентів ЄС. Україна зазначила, що необхідно узгодити понад 30 європейських стандартів (EN) (з 90 EN) у сільському господарстві та понад 90 EN (з 157 EN) у технологіях виробництва харчових продуктів.

Проект Жан Монне Кафедра оріентований на вивчення політики, технічного регулювання та найкращих практик у сфері стійкого виробництва та споживання продуктів харчування в Європейському Союзі. Основна педагогічна діяльність кафедри складається з трьох взаємопов'язаних навчальних курсів університету: 1) стратегія ЄС щодо сталого розвитку; 2) нормування та стандартизація Європейського Союзу щодо виробництва та споживання продуктів харчування; 3) Сталий підхід у виробництві та споживанні їжі в ЄС. Цільовою групою цих курсів є магістри екологічних наук та охорони навколишнього середовища та магістри з екологічного контролю та аудиту факультету біохімії та екологічного контролю Національного університету харчових технологій (НУХТ). Крім того, буде розроблено вступний навчальний курс з стійкого виробництва та споживання продуктів харчування для студентів магістрантів енергетичного спрямування кафедри теплоенергетики та холодопостачання НУХТ. Також, на кафедрі передбачаються дві літні школи для політиків, фахівців харчової промисловості та представників громадських організацій. Проект Кафедра включає 748 контактних годин і охоплює участь близько 420 студентів / учнів.

Основними результатами діяльності проекту є підвищення обізнаності майбутніх фахівців, політиків, працівників харчової галузі та представників громадських організацій у ключових аспектах сталого виробництва та споживання продуктів харчування в Європейському Союзі та сприяння застосування цих знань в Україні. Проект Кафедра підвищить конкурентоспроможність учнів на національному та міжнародному ринку праці.

Важлива додаткова цінність проекту - розробка магістерських навчальних програм з вивчення політики та практик Європейського Союзу на базі Національного університету харчових технологій. Проект Кафедра значною мірою сприятиме покращенню змісту двох магістерських програм, які будуть базуватись на дослідженнях практик Європейського Союзу. Ці магістерські програми включають вивчення екологічної політики Європейського Союзу.

Діяльність в рамках проекту, включаючи курси вищої освіти, літні школи, дослідження, публікації, круглі столи, обговорення та онлайн-діяльність, сприятимуть поширенню знань щодо ефективної політики та станднартів Європейського Союзу в галузі стійкого виробництва та споживання продуктів харчування та сприяння провідної ролі ЄС у напрямках сталого розвитку на європейському континенті. З іншого боку, проект Жан-Моне Кафедра підвищить роль НУХТ у формуванні політики і практики стійкого харчування на національному рівні.

Головним показником досягнень буде вплив на випускників кафедри, їх роботодавців та представників державних органів. Також, експертний огляд дослідницьких публікацій та звітів за напрямком проекту забезпечить суттєвий вплив на розвиток країни.